Om vårtor

Vad är vårtor?

Vårtor orsakas av virus som påverkar cellerna i huden så att de förökar sig på ett annorlunda sätt. Vårtorna är oftast små och fasta och består till största delen av döda förhårdnade hudceller. Dessa vårtor skiljer sig från en annan typ som kallas könsvårtor (kondylom).

Denna typ av vårtvirus är mycket smittsam och kräver speciell, medicinsk behandling. På denna hemsida diskuteras enbart vanliga vårtor som finns på t ex händer och fötter.

Hand- och fotvårtor

Vanliga vårtor (latin: verruca vulgaris) förekommer ofta på händerna men kan också sitta på andra ställen som t ex på knän och t o m ansiktet. När vårtorna finns i fotsulor är de plattare eftersom de på grund av belastning trycks in i foten och blir därför mer eller mindre smärtsamma.

Hur ser vårtor på händer och fötter ut?

Vårtor börjar som mycket små, hudfärgade, fasta knutor med skrovlig yta. De kan vara runda eller oregelbundna som ett litet blomkålshuvud och dess färg kan variera från vitaktiga till bruna eller grå. De blir från ett par millimeter till centimeterstora. De svarta prickar som ibland syns i vårtan är blod i tunna blodkärl som har levrat sig beroende på vårtans snabba tillväxt. Fotvårtor är oftast större än vårtor på andra ställen. Eftersom de trycks in i huden när man går och står blir de plattare. Fotvårtor kan ibland förväxlas med vanliga förhårdnader.
Vårtor på ett finger
vårta på en häl
Vårtor på ett finger
vårta på en häl
Barn med vårtfria fötter

Ja, dessa vårtor är smittsamma. De kan spridas från en person till en annan men det är mer troligt att de sprids från ett hudområde till ett annat. Människor kan inte få vårtor överförda från djur. Med andra ord kan du inte få vårtor genom att röra vid grodor, paddor eller något annat djur.

Men om du går barfota på fuktiga platser som i duschar, omklädningsrum och runt badbassänger ökar risken för att få fotvårtor. Vanliga vårtor kan också spridas genom badkläder och badhandukar eller andra personliga tillhörigheter som man delat.

Bitna fingernaglar och tuggade nagelband, torr sprucken hud, eksem och mycket fuktiga fötter är faktorer som ökar denna risk. Människor som får många skrap- och skärsår är mer benägna att få vårtor. I yrken där händer ständigt utsätts för fukt ökar risken för vårtor.
Vårtor är inte farliga för din allmänna hälsa. Vårtor som sitter i fotsulorna kan emellertid vara smärtsamma eftersom de trycks inåt när man går och står och vårtor på händerna kan vara mycket missprydande och dessutom ibland utgöra ett hinder i arbetet. Det är därför önskvärt att kunna ge en effektiv behandling.
Barn och ungdomar är mest benägna att få vårtor. Fotvårtor ses ofta också hos vuxna. Medicinsk expertis tror att risken att få vårtor mer beror på en persons grad av immunitet för viruset än hur ofta man kommer i kontakt med det.

En del vårtor försvinner utan behandling men det kan ta lång tid, ibland flera år. De flesta människor tycker att vårtor är oattraktiva och besvärliga att ha. Barn och ungdomar som har vårtor kan bli mycket generade av dem och fotvårtor kan vara smärtsamma.

Med tanke på dessa problem är en snabb och effektiv behandling oftast det bästa man kan ge de som besväras av vårtor.

Laserbehandling, diatermibehandling och frysning är behandlingar som ges av speciellt utbildad personal. De flesta vårtor kan man dock själv behandla med olika lokala medel som finns på apoteket.

Tänk på att välja ett vårtmedel som är smärtfritt och som inte skadar eller lämnar ärr i huden. Det finns vårtmedel för egenvård som är både effektivt och smärtfritt. Är man osäker på vilket medel man skall välja tala gärna med någon specialist som har erfarenhet av vårtbehandling tex. läkare, sköterska eller fotterapeut om vilket medel som är det mest lämpliga.

Även om man får bort vårtan till synes helt och hållet kan en ny vårta utvecklas i området där den gamla vuxit. Detta beror på att behandlingen inte alltid dödar vårtviruset utan endast tar bort den förhårdnad som vårtan består av.

Har du många vårtor – behandla bara en. Genom att behandla en av vårtorna påverkas ofta immunförsvaret så att även de andra försvinner.

Vårtor har sedan länge varit ett ämne för myter och sägner. I århundraden har olika behandlingskurer använts, här följer några: “Gnid en kopparslant tills den blir varm, placera den på vårtan, släng sedan iväg den.” “Koka en lök, gnid in vårtan med den, gräv sedan ner löken i jorden vid fullmåne.” “Fånga en vårtbitare varje kväll under sommaren och håll den över vårtan. Glöm inte att tacka för hjälpen när du släpper den.”

Idag tror vi mindre på sådana metoder. Det finns ändå förklaringar till varför dessa metoder ansågs hjälpa. Vi vet att de flesta vårtor försvinner inom ett par år utan behandling.

Om man använde någon huskur som av en slump sammanföll i tiden med att vårtan ändå försvann så tog man det som bevis på att behandlingen hade haft effekt. Idag vet man att kroppens egen motståndskraft (immunförsvaret) så småningom tar hand om vårtviruset och då försvinner vårtan.